Salamirisotto med gröna ärtor och getost

, ,

Oj, så vi njuter av semestern. Efter en vecka på landet har vi rullat vidare mot Ö-vik där vi nu befinner oss. Vi bor hos fina vänner vi lärt känna under studietiden i Uppsala och här fyller vi dagarna med god mat, härligt häng, båtåkande, strandmys, korvgrillning och annat smått och gott. Med andra ord så går det ingen nöd på oss.

Det blir inte så mycket receptskapande på semestern men väl innan vi kom iväg så lagade vi ju en hel del mat. När vi grävde lite längre ner i frysen hittade vi skivad salami som vi fryst in för ett tag sedan när vi hade mer än vad vi kunde göra av med. Och denna tog vi fram för att göra en smarrig risotto. Sagt och gjort så resulterade det i en mumsig middag i form av salamirisotto med gröna ärtor samt getost. Salami, getost och ärtor är en grym kombo!

Salamirisotto med gröna ärtor och getost

Salamirisotto med gröna ärtor och getost (4 port)

Ingredienser
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
350 g salami
3 dl risottoris
2 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
100 g getost
25 g smör
200 g gröna ärtor

Gör såhär
Hetta upp grönsaksbuljongen i en kastrull. Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla salamin. Hetta upp olivolja i en kastrull och börja med att fräsa salamin. Låt steka några minuter och lägg sedan åt sidan och fylla på med lite olivolja i kastrullen och fräs lök och vitlök ett par minuter på medelvärme. Häll sedan i riset och låt fräsa ett par minuter i kastrullen innan du häller på vinet. Sänk till låg/medelvärme och lägg på locket och låt vinet koka in ca 5 minuter. Häll sedan på ca 1 dl buljong i taget och låt småputtra på låg värme tills vätskan är borta innan du fyller på igen. Rör då och då. När riset är klart och har en liten kärna kan du ha i ärtorna och efter 2 minuter till kan du ha i salamin, ost, smör och smaka av med salt och svartpeppar.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *