Pepparkaksgömmor med kola och choklad

Från och med idag drar jag igång med julrecepten här på bloggen. Det blir såklart inte bara julrecept men det blir en hel del julgodis och annat gottigt blandar med veckans vegetariska och andra middagstips. Det kommer bli en hel del inlägg så nästan varje dag kommer jag dela med mig av något gott.

Först ut är dessa pepparkaksgömmor med kola och choklad. I grunden har jag utgått från hallongömmor som är en av mina favoriter bland småkakor och så kryddade jag degen och hade annan fyllning. Magiskt gott!

Pepparkaksgömmor med kola och choklad Pepparkaksgömmor med kola och choklad

Pepparkaksgömmor med kola och choklad (30 st)

Ingredienser
125 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskryddor
0,5 tsk salt
1 ägg
3,5 dl vetemjöl

Ca 2 dl karamelliserad mjölk
75 g mörk choklad
Flingsalt

Ca 30 små bakformar

Gör såhär
Sätt på ugnen på 175 grader.
Lägg smör, strösocker och farinsocker i en bunke och vispa till en jämn smet. Tillsätt sedan bakpulver, vaniljsocker, pepparkakskryddor och salt och vispa så det blandar sig. Vispa sedan ner ägget innan du tillsätter vetemjölet så att degen går ihop.
Rulla till bollar och lägg i formarna. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter så de får lite, lite färg.
Låt svalna ett par minuter och tryck sedan på bollarna så de får en grop i mitten (t ex med baksidan av ett teskedsmått). Fyll upp groparna nästan helt med kolakrämen. Låt sedan kakorna svalna helt och under tiden kan du smälta choklad över vattenbad. Bred sedan på chokladen och låt svalna.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *