Grundrecept

På den här sidan samlar jag lite grundrecept som man kan utgå ifrån. Om ni saknar något är det bara säga till så lägger jag såklart till det här.

 

Majonäs

Ingredienser
2 äggulor
3-4 dl rapsolja
1 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
Pressad citron, salt, svartpeppar och cayennepeppar

Gör så här
Lägg dijonsenap, vinäger och äggulor i en skål och vispa ihop. Häll sedan droppvis ner oljan. Vispa flitigt hela tiden och häll inte i oljan för snabbt. Mot slutet kan oljan hällas i en fin stråle. Smaka av med pressad citron, salt, svartpeppar och cayennepeppar.

Grönsaksbuljong

(Byt ut grönsaker och rotfrukter till det du önskar/har hemma. Mängderna är ungefärliga)

Ingredienser
0,5 rotselleri
1 palsternacka
1 morot
0,5 purjolök
1 liten fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 litet knippe timjan
3 lagerblad
10 svartpepparkorn
3 msk olivolja
2 dl vitt vin
1 liter vatten

Gör såhär
Ansa och skölj morot, palsternacka, morot, purjolök och fänkål. Skala lök och krossa vitlöksklyftorna. Skär ner allting grovt. Hetta upp olivolja i en stor kastrull och fräs grönsakerna på medelvärme ca 5 minuter. Tillsätt sedan timjan, lagerblad, vitt vin och vatten i kastrullen och låt koka upp och sedan sjuda 30 minuter. Låt svalna över natten och sila sedan bort grönsakerna. Koka ner buljongen till ca 7 dl och kyl sedan ner och förvara i kylen 3-5 dagar. Om du vill frysa in den rekommenderar jag att koka ner den till ca hälften och sedan frysa in i isbitar.

 

Chiapudding (1 port)

Ingredienser
3 msk chiafrön
0,5 tsk vaniljpulver
1,5 dl valfri mjölk

Gör såhär
Blanda allt chiafrön, vaniljpulver och mjölk i ett glas eller en skål. Rör om och ställ i kylen ca 20 minuter. Ta då fram och rör om igen och låt sedan stå över natten. Lägg på valfri topping.

Risotto (4 port)

Ingredienser
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
3 dl risottoris
2 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
2 dl parmesan
50 g smör

Gör såhär
Hetta upp grönsaksbuljongen i en kastrull. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja och smör i en kastrull och fräs lök och vitlök ett par minuter på medelvärme. Häll sedan i riset och låt fräsa ett par minuter i kastrullen innan du häller på vinet. Sänk till låg/medelvärme och lägg på locket och låt vinet koka in ca 5 minuter. Häll sedan på ca 1 dl buljong i taget och låt småputtra på låg värme tills vätskan är borta innan du fyller på igen. Rör då och då. När riset är klart och har en liten kärna kan du ha i parmesanost, smör och smaka av med salt och svartpeppar.

Vaniljpannacotta (4 port)

(Justera sockermängden beroende på vad du väljer att servera till pannacottan)

Ingredienser
6 dl grädde
3 gelatinblad
3 msk rörsocker
1 vaniljstång

Gör såhär
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur innanmätet och lägg i en kastrull tillsammans med socker och grädde. Låt gräddblandningen koka upp och låt sedan svalna några minuter innan du rör ner de urkramade gelatinbladen. Häll upp i glas och ställ i kylen minst 3 timmar.